Gouden Kolibrie voor beste online content voor en door kinderen

Goede online content voor kinderen maken, dat is een vak! Maar een website, game, online filmpje of app maken als je zelf eigenlijk nog een kind bent, dat is pas knap! Om dit digitale vakmanschap te belonen wordt de Gouden Kolibrie uitgereikt, een prijs voor de het beste digitale mediaproject of de beste online content gemaakt door kinderen en jongeren. De Gouden Kolibrie is een opvolger van de Gouden @penstaart die sinds 1999 bestaat. Sinds 2017 is de prijs onderdeel van de Cinekid Media Awards.

De Gouden Kolibrie

De Gouden Kolibrie is een prijs voor veelbelovend talent en het beste mediaproject gemaakt door jongeren tot en met 18 jaar. Tal van projecten kunnen voor de Kolibrie in aanmerking komen: apps, websites, vlogs, Youtubekanalen, games, eigen programmas en code experimenten. Van belang voor de jury is vooral de kwaliteit, de ingenieusiteit waarmee het project gemaakt is en natuurlijk de onderscheidendheid en originaliteit van het mediaproject in onze tijd.

De organisatie wil door middel van de prijzen de kwaliteit van het aanbod voor kinderen via internet bevorderen. Daarnaast wil de organisatie ouders en andere opvoeders een handreiking geven bij het maken van keuzes voor geschikte websites, apps en andere online content voor hun kinderen.

De Cinekid Media Awards 2018

De Gouden Kolibrie is onderdeel van de Cinekid Media Awards dat het belang van kwaliteitsmedia voor kinderen breed onder de aandacht wil brengen, te vieren en natuurlijk te belonen met een prestigieuze award. De Cinekid Media Awards 2018 is een samenwerking tussen Cinekid, Mediawijzer.net en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. De Cinekid Media Awards bestaan uit drie awards, namelijk: de Gouden Leeuw voor beste innovatieve media voor kinderen en jongeren, de Gouden Guppy voor de beste peuter- & kleuterapp (0-6 jaar) en de Gouden Kolibrie voor veelbelovend talent en beste digitale mediaproject gemaakt door kinderen en jongeren tot en met 18 jaar.

Eerdere edities

Van Spongebob.nl, de website van Het klokhuis en Zapp.nl tot de app Twitquiz! en tiener Jiami Jongejan met haar modeblog Lifesplash.nl allemaal wonnen ze de afgelopen jaren een Gouden @penstaart. 

In 2016 reikte de organisatie wel een speciale Gouden @penstaart uit, de Gouden @penstaart XL. Deze prijs was voor een persoon of een organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor betere digitale inhoud voor kinderen. De oeuvreprijs ging naar Jan-Willem Huisman en Hayo Wagenaar van IJsfontein.

De Gouden @penstaarten hebben ook een Europees vervolg gekregen: de European awards for best content for kids. Een groot aantal van de Nederlandse Gouden @penstaart-winnaars, heeft daardoor inmiddels ook op Europees niveau prijzen in de wacht gesleept.

In 2017 ontving Jeroen de Wit (17) de Gouden Kolibrie voor zijn video Don’t Litter the Roadside.