Digiwijs met Donald Duck

De Week van de Mediawijsheid vraagt jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren. Dit jaar wordt stilgestaan bij hoe beïnvloeding werkt in een wereld vol media.  Rondom dit thema heeft Donald Duck Weekblad in 2016 in samenwerking met PrimaOnderwijs het speciale album ‘Digiwijs met Donald Duck’ ontwikkeld, speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs.


Van Donald Duck steek je meer op dan je denkt

Het speciale album ‘Digiwijs met Donald Duck’ helpt leerlingen veilig te navigeren door de digitale wereld. De beroemde inwoners van Duckstad nemen de leerlingen in verschillende strips mee op hun avonturen en laten op een vrolijke en (eigen)wijze manier zien wat de gevaren van de online wereld kunnen zijn. “Zo ondervindt Katrien hoe het is om ‘gecatfished’ te worden en brengen de Duckies de eventuele gevolgen van gevaarlijke stunts op een vlog onder de aandacht”, legt Donald Duck redacteur Jim van der Weele uit. Digiwijs met Donald Duck staat vol leuke stripverhalen, tips en puzzels rondom mediawijsheid en is voorzien van een digitale les en een handleiding waarmee leerkrachten digitale vaardigheden onder de aandacht kunnen brengen.


Mede mogelijk gemaakt door diverse partners

Voor de ontwikkeling van Digiwijs met Donald Duck en het bijbehorende lesmateriaal hebben partijen als Mediawijzer.net, SLO, Politie, NTR Schooltv, ECP/Veiliginternetten.nl, De Koninklijke Bibliotheek, T-Mobile en SIDN een bijdrage geleverd. Door digitale kennis en cybersecurity onderdeel te laten uitmaken van het onderwijscurriculum worden kinderen bewust gemaakt van zowel de voordelen als de gevaren van de online wereld. Op deze manier springen de aangesloten partijen samen in de bres voor het thema mediawijsheid in het basisonderwijs.

De edities van Digiwijs met Donald Duck zijn op dit moment niet meer verkrijgbaar maar het bijbehorende lesmateriaal vind je hier.