Alle kinderen digivaardig! met die ambitie startte CodePact op 21 mei 2015, op initiatief van Neelie Kroes, toenmalig voorzitter van Start-up Delta. CodePact-partners* hebben zich sindsdien ingezet om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met programmeren. Zowel binnen als buiten het onderwijs, het gehele jaar door en gezamenlijk tijdens de jaarlijks  Europese CodeWeek in Nederland. 

Sinds 2019 maakt CodePact onderdeel uit van het Beter Internet voor kinderen programma. Dit programma pakt sinds 2006 veilig, vaardig en bewust gebruik van digitale middelen door kinderen en jongeren in Nederland publiekprivaat op. Het programma maakt onderdeel uit van Nederlands Safer Internet Center, een initiatief van de Europese Commissie. Belangrijke activiteiten binnen het programma op het gebied van digivaardigheid zijn de jaarlijkse CodeWeek en de Monitor Digitale Geletterdheid, waarin wordt gekeken naar de stand van zaken en belemmeringen en gewenste ondersteuning bij scholen in het primair onderwijs.

*partners waaronder VodafoneZiggo, Microsoft, VHTO, ECP.NL, SIDN, KabelNoord, IBM, Mediawijzer.net, Platform beta techniek, Kivi en vele vrienden van CodePact.

Waarom programmeren?

Door kinderen vroegtijdig programmeervaardigheden bij te brengen, zetten zij een belangrijke stap in het ontwikkelen van computational thinking. Een manier van denken en werken die voor alle kinderen onmisbaar is in hun toekomstig beroep. Van hovenier tot kapper, van beleidsmedewerker tot programmeur. Voor werkgevers is het noodzakelijk dat kinderen van nu goed opgeleid worden voor de beroepen van morgen. Alleen zo kan Nederland onze concurrentiepositie verstevigen. Het is nú zaak om programmeren die structurele plek te geven in en buiten het onderwijs. In Nederland wordt hard gewerkt aan de herziening van het curricilum voor primair- en voortgezet onderwijs met daarin digitale geletterdheid.